Toepassingen

Videoconferencing ruimte

Videoconferencing ruimte

Vergaderen zonder je in dezelfde ruimte te begeven. Tegenwoordig is videoconferencing één van de meest gevraagde functionaliteiten van een vergaderruimte. Dit is het gevolg van de wens om op afstand te kunnen samenwerken (collaboration). Een ruimte die is ingericht speciaal voor videoconferencing beschikt over een camera (webcam), een microfoon en apparatuur om beeld en audio weer te geven.

Bij videoconferencing maken we onderscheid tussen traditionele videoconferencingsystemen die gebruik maken van een codec zoals de bekende Polycom, Cisco en Lifesize systemen en videoconferencing middels een applicatie zoals Microsoft Teams of BlueJeans.
Meer Collaboration Neem direct contact op
Videoconferencingruimte

Systeem-onafhankelijk videovergaderen

Wat deze vormen van videoconferencing gemeen hebben, is de mogelijkheid tot content sharing. Content sharing is het delen van bijvoorbeeld een presentatie of Excel sheet in de videoconferentie, zodat je realtime kan samenwerken, overleggen en aanpassingen kan doorvoeren. In onze whitepaper over collaboration kun je meer informatie vinden over het toepassen van videoconferencing.

Helaas kunnen niet alle systemen en applicaties zomaar met elkaar communiceren. Cloud diensten zoals BlueJeans zijn hiervoor in de markt gekomen. Deze oplossing biedt onder andere virtuele meeting rooms waar men elkaar systeem onafhankelijk kan ontmoeten. Daarnaast maken veel bedrijven gebruik van een platform om videoconferencing mogelijk te maken.
Teams room systemen Neem contact op

BlueJeans

BlueJeans is hét vergaderingsplatform die de brug vormt tussen alle verschillende videoconferencing platvormen. Met BlueJeans maakt het niet langer uit of de andere partij over Polycom, Cisco, Microsoft Teams of een ieder ander platvorm beschikt. Voor deelnemers die helemaal nog geen videoconferencing tool hebben, is er een webtool beschikbaar. Met slechts een simpele druk op een link zet je laptop een videoconferencing via het web op. Dit met behulp van de webcam en camera van je laptop. Voor mensen zonder de beschikking van een laptop, desktop, tablet of smartphone is het zelfs mogelijk om via een telefoonnummer deel te nemen aan een BlueJeans meeting.
Meer over BlueJeans Contact opnemen
Monitor
In een videoconferencing ruimte wil je de persoon of groep mensen waarmee je belt zichtbaar maken. Over het algemeen wordt hiervoor gebruik gemaakt van een monitor. De keuze voor een monitor in plaats van een projector is gebaseerd op het feit dat de monitor over het algemeen een veel hoger contrast heeft dan een projector. In een videoconferencing ruimte wordt ook vaak gekozen om twee monitoren naast elkaar te monteren. De ene monitor geeft dan de "far end" weer (met eventueel Picture-in-picture de "near end"), terwijl de andere monitor kan worden gebruikt voor content sharing.
Videoconferencing systemen
Traditionele videoconferencing systemen met een codec van bijvoorbeeld Polycom, Cisco of LifeSize blijven nog steeds populair. Deze zijn door de komst van de collaboratie oplossingen wel iets afgenomen in populariteit, maar de kwaliteit van dergelijke systemen blijft onoverwonnen. Hierdoor zie je deze systemen nog veel terugkomen in boardrooms, directiekamers of speciaal ingerichte videoconferencing ruimten. Door de opkomst van de cloud based diensten zoals BlueJeans is het tegenwoordig ook mogelijk om deze systemen niet alleen met elkaar maar ook met systemen zoals Teams of andere collaboratie platvormen te laten communiceren. 
Camerasystemen voor laptops
Door de opkomst van de diverse collaboratie platvormen zoals BlueJeans en Teams is het vaak niet nodig om grote investeringen te doen om een videoconferencing ruimte te creëren. Door simpelweg een eenvoudige of geavanceerde webcam met microfoon in een ruimte te monteren, kun je al een videoconferencing ruimte maken. Men hoeft dan alleen maar zijn eigen laptop met zijn persoonlijke collaboratie software te connecteren en de ruimte is klaar voor een videoconferencing.
Audio
Een goed audio systeem in een videoconferencing ruimte is natuurlijk het belangrijkste onderdeel. Je zou immers een videoconferencing prima kunnen voortzetten zonder beeld, maar als het audio wegvalt, is de meeting toch echt verloren. Hierdoor is het noodzakelijk om bij videoconferencing niet te kiezen voor de luidsprekers die geïntegreerd zijn in een monitor, maar om juist externe luidsprekers of een soudbar te kiezen die gemaakt is voor spraakversterking. Het klinkt heel logisch maar vaak wordt het belang van audio toch echt onderschat!
Collaboratie software
In ons dagelijks leven vinden wij het heel normaal om vanaf onze Apple iPhone te kunnen bellen naar bijvoorbeeld een Samsung telefoon. Bij het bellen van een ander denken we niet na over welk merk telefoon dat de andere partij heeft. Dit hoeft bij bellen ook niet. Helaas is dit bij videoconferencing niet het geval. Een Teams systeem kan bijvoorbeeld alleen met andere Teams systemen communiceren en een videoconferencing (H323) codec kan alleen naar andere (H323) codec's bellen. Bluejeans is een cloud based oplossing die een brug vormt tussen deze verschillende werelden, zodat je even zorgeloos met elkaar kunt communiceren als met de telefoon.
Besturing
Om een videoconferencing ruimte ook echt te doen slagen, is het essentieel dat de apparatuur betrouwbaar is en dat deze eveneens door iedereen te bedienen is. Bij voorkeur moet de videoconferencing met slechts een enkele druk op de knop te starten zijn. Met de toevoeging van een eenvoudig besturingssysteem of touchscreen wordt dit mogelijk gemaakt. Hierbij is het eveneens mogelijk om het touchscreen te "vullen" met een contactenlijst, zodat telefoonnummers voorgeprogrammeerd geselecteerd kunnen worden. Bij koppelingen met collaboratie platvormen hoeft men slechts alleen op de knop "join meeting" te drukken. 

Vragen? Neem contact op!